Dra. Jean Laby: Pionera en Física Atmosfèrica Melbourne, Austràlia – 1915 – 2008

La Dra. Jean Laby va ser una física australiana pionera que es va obrir camí en un camp dominat pels homes. La seva passió per la ciència i la seva dedicació a la recerca la van convertir en una figura destacada en la física atmosfèrica, deixant un llegat que continua inspirant a les noves generacions de científiques.

Primers passos i formació

Nascuda a Melbourne el 1915, Jean Laby va créixer en un entorn familiar que va fomentar el seu interès per la ciència. El seu pare, el professor Thomas Laby, era un reconegut físic que la va motivar a seguir els seus somnis. El 1939, Jean va obtenir la seva llicenciatura en Ciències per la Universitat de Melbourne, desafiant les normes de gènere de l’època.

Contribucions a la física atmosfèrica

La seva carrera científica es va centrar en la física atmosfèrica, un camp en constant desenvolupament. Laby va realitzar importants investigacions sobre la radiació còsmica, la meteorologia de radar i les medicions d’ozó a l’estratosfera. El seu treball pioner va contribuir a la comprensió del clima i l’atmosfera terrestre, sentant les bases per a futures investigacions.

Trajectòria professional

El 1959, Jean Laby es va convertir en la primera dona en obtenir un doctorat en física a la Universitat de Melbourne. Aquest assoliment històric va marcar un fita en la lluita per la igualtat de gènere en la ciència. Al llarg de la seva carrera, va ocupar càrrecs importants en institucions com la Universitat de Melbourne, l’Acadèmia de la Força Aèria Reial Australiana i l’Organització Meteorològica Mundial.

Reconeixements i llegat

La Dra. Jean Laby va rebre nombrosos reconeixements per la seva tasca científica, incloent la Medalla Pawsey de l’Acadèmia Australiana de Ciències i la Medalla OAM (Orde d’Austràlia) pel seu servei a la ciència. El seu llegat continua inspirant a les dones que busquen obrir-se camí en el món de la ciència, demostrant que la passió i la dedicació poden superar qualsevol barrera.

Més enllà de la ciència

A més de la seva notable carrera científica, Jean Laby també era una apassionada per l’educació i la divulgació científica. Va participar activament en la promoció de la ciència entre les nenes i les joves, animant-les a perseguir els seus somnis en STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

La Dra. Jean Laby va morir el 2008 a l’edat de 93 anys. El seu llegat com a pionera en la física atmosfèrica i defensora de la igualtat de gènere en la ciència continua viu en la memòria de les generacions presents i futures.

Referències:

https://mujeresconciencia.com/2023/02/21/jean-laby-una-fisica-en-la-estratosfera/
https://www.science.org.au/learning/general-audience/history/interviews-australian-scientists/dr-jean-laby-1915-2008-physicist